General Knowledge Test | Series 1

General Knowledge Test



The number of judges is European Court of Human Rights are

A. 5
B. 11
C. 21
D. 15

The National Emblem was adopted by Government of India on

A. January 26, 1950
B. August 15, 1947
C. August 2, 1950
D. July 12, 1947

In which year was the 'All India Radio' set up?

A. 1936
B. 1927
C. 1947
D. 1950

Who was the man of the match of the 1983 World Cup Final?

A. Kapil Dev
B. Roger Binny
C. Sunil Gavaskar
D. M. Amarnath

Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?

A. Andhra Pradesh and Karnataka
B. Bihar and Orissa
C. Madhya Pradesh and Maharashtra
D. West Bengal and Assam

In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?

A. 1850s
B. 1860s
C. 1870s
D. 1900s

On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to

A. dispersion
B. interference
C. diffraction
D. polarization

Satyajit Ray received Magsaysay Award for journalism, literature and creative communication arts in

A. 1963
B. 1965
C. 1966
D. 1967

Benjamin Franklin was a prolific inventor. He invented the lightning rod, the Franklin stove, studied electricity, discovered the Gulf Stream, started the first library, and on and on. Among his many other inventions, what musical instrument did he invent?

A. Banjo
B. Oboe
C. Clarinet
D. Harmonium

Another word for 'Graphics for a word processor'?

A. Peripheral
B. Clip art
C. Highlight
D. Execute

The headquarters of Food and Agriculture Organisation is in

A. Washington
B. Paris
C. Madrid
D. Rome

Oxyreductases, transferases, hydrolases, lyases, isomerases and ligases are all classes of

A. hormones
B. enzymes
C. proteins
D. vitamins

Which is India's largest library with a collection of over 190 million volumes of reading and information material?

A. National Book Trust
B. National Library
C. National Educational Resource Centre
D. None of the above

The isomerism which exists between CH3CHCI2 and CH2CI. CH2CI is

A. chain isomerism
B. functional group isomerism
C. positional isomerism
D. metamerism

The mass of P4O10 that will be obtained from the reaction of 1.33 gram of P4 and 5.07 of oxygen is

A. 2.05 gram
B. 3.05 gram
C. 4.05 gram
D. 5.05 gram

The highest mountains in Africa, which is not part of any mountains chain, is

A. Mt. Aconcagua
B. Mt. Kilimanjaro
C. Mt. Kosciuszko
D. Mont Blanc

The Homolographic projection has the correct representation of

A. shape
B. area
C. baring
D. distance

Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army ?

A. Gen. K.M. Cariappa
B. Vice-Admiral R.D. Katari
C. Gen. Maharaja Rajendra Singhji
D. None of the above

For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having

A. low melting point
B. high resistance
C. high melting point
D. low specific heat

The Palaeozoic era starts at ____ million years ago and ends at ____ million years ago.

A. 500, 100
B. 570, 225
C. 470, 150
D. 470, 225


Answers:

1.  
·      
 1)    
2)     A
3)     A
4)     D
5)     B
6)     D
7)     B
8)     D
9)     D
10) B
11) D
12) B
13) B
14) C
15) B
16) B
17) B
18) A
19) A
20)   B

No comments:

Post a Comment